Skriv en kommentar
Vi publicerar inte din e-postadress

Boo hembygdsförening ➔ Björknäs

Fotografi

Bildtext
Centralplan en grå decemberdag 1964.
Här var ännu ändhållplats för buss linje 1 (Stockholm - Björknäs). De bussarna gick minst var femtonde minut och passagerare i riktning från Stockholm till hållplatser på denna sträcka var hänvisade till "ettan", medan "långlinjerna" reserverades för dem som skulle bortom Centralplan.
Planen var en liten medelpunkt i Björknäs med sin Pressbyråkiosk med anslutande väntsal, sitt korvstånd och affärerna i järnhandlare Wiklunds hus: Ekdalens livs, Lundquists sybehör och Anderssons järnaffär. Kiosken och korvståndet fick flytta påföljande året, då Värmdövägen rätades och breddades och Centralplans funktion av ändhållplats och vändplan försvann - namnet levde sedan endast kvar i en busshållplats. Parkeringsplats blev det framför affärshuset, ungefär där kiosken förut låg, och Gamla Brovägens mynning i Värmdövägen stängdes för fordonstrafik.
Före nya Värmdövägens tillkomst - i samband med att högbron över Skurusundet byggdes - var "Centralplan" fårhagen till Stora Björknäs gård, omgiven av inhägnader och med stora grindar. I början av seklet (förra seklet) hade skytteföreningen basar i Fårhagen varje sommar.
Fotograf
Plats
Björknäs (platsnamn)
Centralplan (platsnamn)
Ort/Plats
Nacka Kommun, Sverige, EU
Boo socken, Sverige, EU
Taggar
övergångsställe
kiosk
affär
bebyggelse
Bildnummer
se_ab_bohf_LX2005-0129
Datum
fotograferad
Tidigaste/enda: December 1964 -
Licens:
Alla rättigheter reserverade
Teknik, original
S/v påsikt;fotograferad